HUKUM : London Weight Management & Seumpamanya


Assalamualaikum.


Ok. First thing, siapa pernah pergi ke pusat-pusat kecantikkan & pelangsingan ? Mesti best kan ? Dari saiz yang besar boleh bertukar menjadi slim, siapa yang tak mahu kan ? Ain pun nak, weee. But segelintir orang sahaja yang tahu, yang pergi tempat-tempat macam tu boleh membawa kepada hukum HARAM.
  • Apa kena dengan pusat-pusat kecantikkan & pelangsingan ni ? Kena hukum haram bagai ? :3 
  • Ain ni gila kot ? Apa yang haramnya ? Jom lah kita blah dari blog dia ni -,- 
Bukan tak boleh nak pergi ke pusat-pusat pelangsingan ataupun ke pusat-pusat kecantikkan ni. Boleh! Tapi ada syarat. Hanya satu sahaja syarat utamanya ;
Orang yang akan treat kita ialah beragama Islam & menutup aurat sesama perempuan

Persoalannya, mengapa ?
Jawapannya ialah kerana aurat :)

Ain nak tanya. Bila kita pergi ke tempat-tempat kecantikkan & pelangsingan, diorang akan suruh kita bukak tudung dan baju. Betul? But korang kena consider dulu, siapa yang akan treat korang. Adakah dia beragama Islam & menutup aurat sesama perempuan ? 

Benda penting yang kita kena ingat, kita orang perempuan bukan kena tutup aurat depan lelaki ajnabi sahaja tau. Kita juga wajib tutup aurat depan perempuan bukan Islam. Dan aurat kita dengan perempuan bukan Islam ialah sama seperti aurat kita dengan orang lelaki. Maksudnya, seluruh badan kecuali muka dan pergelangan tangan. Paham dok ? Hihi.

Jadi, sesiapa yang pernah pergi buat tapi dia tak tahu, insyaallah tak apa. Tapi lepas korang tahu ni, korang jangan gatal kaki pergi lagi pulak. Mungkin korang boleh request kakak yang beragama Islam untuk treat korang ;)
Sampai di sini sahaja, hope apa yang cuba disampaikan dapat difahami semua. Semoga ilmu ini dapat dikongsi untuk kebaikan kita bersama. Wassalamualaikum :)

INFO

* Ajnabi : Lelaki yang boleh dikahwini

11 comments:

Aien Minhoo ♥ said... [ REPLY TO COMMENT ]

Betul tuh. satu lagi yg aien prsan kan, yng dh kurus berat badan lepas buat treatment pakai tk menutup aurat.

Miss Kaka said... [ REPLY TO COMMENT ]

sangat setuju :) info yang bermanfaat.. terima kasih :)

Ehh Iqaa said... [ REPLY TO COMMENT ]

thank bagi info. sangat berguna :)

farrah hanim said... [ REPLY TO COMMENT ]

terima kasih kerana berkongsi maklumat .. lain kali kalau nak pergi mesti ingat nak kakak yang beragama Islam !! ahaks ! masuk dalam kamus kepala ..

lurvlolipop said... [ REPLY TO COMMENT ]

info yg berguna , trima ksih , klu sudi singgah laa ke entry bru dyg ;)

sYiRa LoKMaN said... [ REPLY TO COMMENT ]

nice info :)

Nurazlan Azmi said... [ REPLY TO COMMENT ]

asalamualaikum..mohon share n_n boleh??

TelingaBulat said... [ REPLY TO COMMENT ]

thanks for sharing..bnde ni kekadang kite amik lewehh..time kasih mengingatkan ;)

Umaira Jannah said... [ REPLY TO COMMENT ]

betol tuh "aurat", smga aku dapat menutup aurat dengan sempurna

Farah Arina said... [ REPLY TO COMMENT ]

info yang berguna :D

Fatini Zahid said... [ REPLY TO COMMENT ]

yehh. betul tu ! perasan tak, kalau yang masuk tv tu, mesti pakai baju ikut bentuk body. ish3. mentangII lha dah kurus ! hehe.

nak share boleh ? nanti saya credit ! :)