Tutorial : Mencintai Allah ! :D


ASSALAMUALAIKUM

Ni entry ke berapa ? Ke-7 ! Alhamdulillah ain masih panjang umur nak menulis :D
Ehh jap ! Korang jangan salah sangka , entry kali ni bukan tentang tutorial Blog ! Tapi tutorial Hati , masing masing antara kita mencari redha Ilahi . Jadi tak salah kan ain buad Tutorial Hati ? Heee :D

Sebenarnya , tajuk ni ain tak terpikir nak tulis pun . Tapi alhamdulillah ain dapat idea nak tulis dari kawan kita , nama dia Annie . Big claps to her , bagi tajuk . Thanks awok :D



Oke , berbalik kepada tajuk utama entry kita iaitu : CARA MENCINTAI ALLAH :)

Ada seorang kawan ain , nama dia ? Secret lha ! :P 
Dia beritahu ain , cinta Allah itu cinta yang paling Agung ! Cinta yang berbalas tau ! Tapi , macam mana kita nak mencintai Allah ? 

First) Solat ! Kita kena jaga solat kita tau . Maksud ain bukan protect dia dari orang Jahat , satgi korang pikir pelik pelik pulak :P Maksud ain , lakukan yang Wajib ! Dan kalau ada free time , yang Sunat tu amalkan ye . Pahamkan maksud ayat dalam solat , dan hayati ! Yang penting , Niat :)

Second) Baca Al-Quran . Satu satunya buku yang segala macam ada dalam Al-Quran , takpayah cari tempat lain , search dalam Al-Quran ja ! Tapi sebelum search , korang kena paham dulu maksud dia , pahamkan betul betul dan hayati . Al-Quran tu kan Surat Cinta dari Allah :)

Third) Zikrullah ! Oke , berapa banyak zikrullah yang korang tahu ? Banyak kan ? Jadi , tak kesah lah korang nak berzikir yang jenis macam mana . Tapi ain suka Hafiz Hamidun punya , suara dia merdu jaa :D

Fourth) Mendahulukan cinta Allah . Ain nak tanya , korang ada Boyfriend , boyfie atau apa apa ja lah ? Ada ? Good , korang Jujur :D Tapi kita kena ingat , Allah yang memberi kita cinta manusia ! Jadi , bersyukur lah . Dan jangan sesekali mengabaikan hukum hakam agama semata kerana cinta lain :')

Fifth) Kenali kebesaran nama dan sifat Allah . Nama Allah ada berapa ? Oke , 99 . Pandai ! :D Sifat Allah pulak ? 10 , 20 , 30 ? Sapa nak jawab , angkat kening :P Oke , sifat Allah ada 20 tau kawan :) Pahamkan maksud nama dan sifat Allah , insyaAllah kita akan tahu bahawa hebatnya Allah itu :D

Sixth) Alam Semulajadi . Oke , kalau korang pergi melancong , mesti banyak benda cantik korang tengok kan ? Lagi lagi dekat Jepun . Pokok Sakura dekad sana cantik kan :D Korang try renung , perhati kecantikkan tu semua . Daripada mana datangnya , macam mana boleh tumbuh . Then , korang akan rasa benda tu something yang Superb Awesome :)

Seventh) Bersahabat dengan orang yang mencintai Allah . Soalan , kita boleh observe seseorang tu berdasarkan perilaku dia , betul ? Jadi , tengok kawan korang . Samada diorang tu Decent ataupun Nonsence . Kadang kadang , kesalahan orang lain boleh dijadikan tauladan tau ;)

Lastly) Menjauhi laranganNya . Apa saja benda yang membawa Dosa , itu lah perkara yang dilarang oleh Allah . Jadi senang kan ? Orang tua tua kata : Hang toksah buad perangai tak Senonoh , heee :P

Extra : Doa Mencintai Allah
Ya Allah , kurniakanlah rasa cintaku padaMu , dan cinta pada insan yang mencintaiMu , dan beramal dengan amalan yang membawa pada cintaMu . Amiin .

Yang tu serba sedikit penjelasan tentang cara mencintai Allah oke . * Serba sedikit apa Ain ni , panjang berjela ! Hadoih sorie sangat , hope korang tak bosan baca :')


' Apabila Dia mendekatiku dengan jarak sejengkal , nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sehasta . Apabila dia mendekatiku dengan jarak sehasta , nescaya Aku mendekatinya sedepa . Dan jika dia mendekatiku dengan keadaan berjalan , nescaya Aku mendekatinya dengan berlari lari anak ' ( Riwayat Muslim )

Nota * Allah tu Superb Hebat kan ? :D Semoga kta bersama dapat mencintai Allah :) Semoga bermanfaat ! Jika ada pertanyaan , jangan segan silu nak tanya tau . Assalamualaikum :)


11 comments:

Ain Al-Khawlani said... [ REPLY TO COMMENT ]
This comment has been removed by the author.
Anonymous said... [ REPLY TO COMMENT ]

waalaikumussalam.. suka baca tak bosan. tq for amazing entry , cute ! :D

Miss Xyz said... [ REPLY TO COMMENT ]

terima kasih. cintailah Allah sebelum mencintai makhluknya. saya pun masih dalam proses cinta Allah, InsyaAllah ;)

Maryam Yusman said... [ REPLY TO COMMENT ]

waalaikumussalam. awesome entry , santai jaa , suka :D tapi maryam nak tanya , salah dak kalau kita makan makanan israel . contoh macam McD ? sorry terbabas dari tajuk entry ni -.-

A Haris said... [ REPLY TO COMMENT ]

okay gmpak gila entry ne ! :-D

Zarif Kherol said... [ REPLY TO COMMENT ]

bestbest :)

Harisah Mazlan said... [ REPLY TO COMMENT ]

mencintai Allah tu kan kbhgiaan ;)

Meera Rawrr said... [ REPLY TO COMMENT ]

entry ni best :)

Mya Abdullah said... [ REPLY TO COMMENT ]

setuju dengan semua yang dikatakan :)
Zikrullah hafiz hamidun sedap kan?saya pun suka :D.eheh

kongsi apa saja said... [ REPLY TO COMMENT ]

yup.. terima kasih.. dan jangan ada plak yang buat Allah dan Rasulullah tu mcm kawan2 plak... dan jangan lupa mencari ilmu.. tanda ilmu mcm mana nak beramal... mcm mana nak betolkan amalan.. terima kasih atas perkongsian :)

annie said... [ REPLY TO COMMENT ]

thanks ain buat entri ni. sebenarnya kita dah lama baca entri ni, cuma tak sempat nak komen. sekarang baru sempat. hee. btw, thanks again untuk info ni. :)