Rasulullah Kalah :'(


ASSALAMUALAIKUM 

Hello Readers :D Macam mana korang hari ini ? Sehad ? Selsema ? Allahu , sakit itu kan Penggugur Dosa . Bersyukurlah ! ^^


Oke lah , cuti-cuti macam ni mesti banyak GA kan ? Korang sure join kan , menang tak ? Alhamdulillah , tahniah kepada yang menang . Kepada yang kurang berjaya , try lagi tau . Banyak lagi GA boleh join , oke :D 

Hari ini , ain nak kongsi satu story dengan korang . Tajuk dia , 
Kekalahan Rasulullah S.A.W ! Sebenarnya story ini sangat berkait rapat dengan kita , para blogger yang menyertai pelbagai GA pada musim cuti ini :)

Jom kita start story kita , moh le kite . Hehe ^^ 



 Ada satu hari tu , Rasulullah berjalan-jalan di padang pasir bersama dengan para sahabat , bawak unta sekali . Kemudian datang seorang pemuda bersama dengan untanya , mendekati Rasulullah lalu berkata : 

' Wahai Rasulullah , sudikah kamu jika aku ajak untamu dengan untaku berlumba ? ' 

Rasulullah pun kata , oke aku setuju * Yang tu ayat ain , bukan ayat Rasulullah tau * Jadi , unta Rasulullah dengan unta pemuda tu pun berlumba . Para sahabat bersemangat menyokong unta Rasulullah , supaya menang . 

Tapi , tahu tak ? Unta Rasulullah kalah dalam perlumbaan tu . Para sahabat yang bersemangat tadi , jadi sedih . Ha lha , unta Rasulullah kalah :'( 

Lantas , Rasulullah berkata : 

' Wahai sahabatku , janganlah risau . Allah itu berkuasa menjadikan seseorang itu kadang-kadang berada di bawah , dan kadang-kadang di atas . '  

Kemudian , Rasulullah pun mengucapkan tahniah kepada pemuda itu atas kemenangan untanya itu . See ? Allahuakbar , hebatnya percaturan Allah untuk kita . Segalanya telah diaturkan dengan baik sekali ^^ 



Jadi , korang takpayah lah sedih kalau kalah apa-apa GA . Mungkin kalau kita menang , kita riak . Jadi , Allah nak pelihara kita dari sifat tu . So Sweet kan ? ^^  Dan lagi satu , menang kalah tu kan adat pertandingan * kenyit mata dekad korang ;)


Note * Kalau ada apa-apa yang salah , tolong perbetulkan ye . Semoga kita sentiasa bermuhasabah diri , dan tekun menjadi muslim dan muslimah yang disayangi Allah ! Semoga Barakah Allah sentiasa bersama kita , Amiin :') Wassalam :)


8 comments:

munirah :) said... [ REPLY TO COMMENT ]

best citer ni :)
nasihat telah diambil yay !

Uya said... [ REPLY TO COMMENT ]

nice ~

Nurul Iman said... [ REPLY TO COMMENT ]

kekalahan sbnrnya membuatkan semangat kita kian membara dlm meraih kemenangan. :)

Maryam said... [ REPLY TO COMMENT ]

thanks ats info :*

Anonymous said... [ REPLY TO COMMENT ]

suka sangat ^_^

Anonymous said... [ REPLY TO COMMENT ]

great story sis ;)

Anonymous said... [ REPLY TO COMMENT ]

Allahumma solli a'la muhammad :')

Anonymous said... [ REPLY TO COMMENT ]

nice story , copy ok ? :D