ELAK : 9 Nama Anak Syitan

Assalamualaikum ! Peace ^^ 

Hari ni Ain nak kongsi something yang kita sesama manusia kena elak . Manalah tahu kalau panjang umur dapat menikah , then dapat anak . Jadi , sebagai parents kenalah bagi nama yang baik maksudnya , ye dok ? ^^

 9 Nama Anak Syaitan Beserta Tugasnya

 Jom kita tengok 9 Nama Anak Syaitan yang kita perlu elakkan :)

1. Zalituun
Duduk di pasar / kedai goda manusia supaya berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu ( membazir )

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah .

3. A'awan
Menghasut sultan , raja , pemerintah supaya tidak mendekati rakyat. Terlena dengan kedudukan atau kekayaan sehingga terabaikan kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama .

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol dan suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat seperti di kelab malam dan tempat-tempat maksiat .

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan manusia yang suka muzik sehingga lupa kepada Allah . Mereka ini tenggelam dalam kemewahan dan darjat .

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya menfitnah , mengumpat , mengutuk dan apa sahaja perkataan yang tidak baik .

7. Daasim 
Duduk di pintu rumah kita . Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah , Daasim akan bertindak agar terjadi keruntuhan rumahtangga seperti suami isteri bercerai-berai , suami bertindak ganas , memukul isteri , isteri hilang pertimbangan menuntut cerai , anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi .

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat serta ibadah yang lain .

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api dan matahari .
Dah baca ? Tahniah ! Semoga bermanfaat bagi korang semua :)


7 comments:

Megat Fareto Asnami Suhaimi said... [ REPLY TO COMMENT ]

Info yang berguna. Ada nama yang sedap tapi makna tak baik :)

Soldier of Allah said... [ REPLY TO COMMENT ]

as salam , wow setakat ni tak pernah pun jumpa lagi manusia yang ada nama nama ni ^_^ alhamdulillah , terima kasih atas ilmu yang baru saya pelajari hari ini ^_^

Aliyaa said... [ REPLY TO COMMENT ]

thanks share..

huny madu said... [ REPLY TO COMMENT ]

nice sharing :)

ima said... [ REPLY TO COMMENT ]

nice entry .. :)

impreza awie said... [ REPLY TO COMMENT ]

ya Allah...selama ni tak pernah tau pun nama anak2 syaitan...yang tahu sekadar nama2 besar dalam kalangan mereka...huh...

terima kasih sangat atas entri yg sangat berguna ini...sy harap awk bole letak dari mana sumber awk dapat...sbb risau ad yang minta dalil or pepe nanti :D

dan sy da kongsikan post awk di fb sy dan juga grup2 yg sy sertai...sbb entri ni sangat2 menarik dan berguna utk smua...sekali lagi terima kasih...

dan tahniah sy ucapkn atas penulisan entri yg menarik dan berguna ini...teruskan usaha menulis entri2 berguna begini...smoga Allah merahmati awk :D

sekian :D

Nadhirah said... [ REPLY TO COMMENT ]

thanks jemput baca entri ni... :) menarik !